The Father

Aktuell film nå:

  • 1 t. 37 min.
  • Premiere: 28.05.2021

I The Father ser vi verden gjennom Anthonys øyne. Som seere blir vi med på hans opplevelse av virkeligheten, til tross for at virkeligheten har blitt uoversiktlig og uforutsigbar. Mer enn kanskje noen film tidligere lar The Father oss sitte igjen med følelsen av hvordan det kan være å faktisk lide av demens.

Samtidig er det historien til Anne, som står foran det smertefulle dilemmaet rundt hva hun skal gjøre med sin far. Skal hun ta ham med seg, selv om det kan gå ut over sitt liv sammen med Paul? Har hun rett til å leve sitt eget liv? Hva skjer når man må opptre som forelder til sin egen forelder?

Det er et uunngåelig faktum at i hvert forhold mellom barn og forelder, så kommer det en tid der det er barnet som blir omsorgsgiveren. Til tross for et vanskelig tema, er The Father bygget på en grunnmur av empati og er også en feiring av det sterke båndet mellom foreldre og sine barn.
Det er også viktig å få fram at The Father ikke er en slags avhandlingsfilm som handler om en medisinsk diagnose og de som lider av den. The Father har klart å finne en kunstnerisk måte fremstille både hvordan demens oppleves og hvordan det påvirker de rundt. Den kan til og med være morsom, til tider er det nesten som en sort komedie. Dette har filmen fått til ikke minst ved hjelp av smarte filmatiske grep, men kanskje aller mest gjennom arbeidet til en av vår tids største skuespillere, Anthony Hopkins.

Det er ingen tilfeldighet at hovedpersonen har samme fornavn som skuespilleren som portretterer ham, Anthony. Da Florian Zeller begynte jobben med å konvertere sitt teaterstykke til film, var det bare én skuespiller som var aktuell. Faktisk er årsaken til at franskmannen Zeller i det hele tatt laget filmen på engelsk at det dermed ble et håp om å få Hopkins i hovedrollen. Ikke rart at Anthony Hopkins til slutt vant Oscar for rollen!

GÅ TIL KINOPROGRAM

Fakta

  • Originaltittel: The Father
  • Spilletid: 1 t. 37 min.

Om Filmen

I The Father ser vi verden gjennom Anthonys øyne. Som seere blir vi med på hans opplevelse av virkeligheten,…

Du får halv pris på disse filmene: